Sicilija 2009 Natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 3
SkromnoOdlično 
Potovanja - Potovanja
Prispeval Marko Lipovec   
Četrtek, 03 September 2009 07:59

Potovanje po Siciliji konec Avgusta 2009

 

Italija je znana po svoji feregosti (kolektivni dopust), ki se prične 1.Avgusta in konča konec meseca.

Vprašanje je: Ali iti na dopust v Italijo v času feragoste ali ne?

 

Preverili smo na svojem potovanju po Kalabriji in Siciliji v desetih dneh med 21. in 31. avgustom 2009.

Slike (klikni)

 

Cefalu

 

Pot do Sicilije je dokaj dolga in dolgočasna, saj so avtoceste po severni Italiji sicer dobre a potekajo po predelih, kjer na 100 kilometrih ne vidiš nič zanimivega.
Vse avtoceste so tam tudi plačljive (v nasprotju z južno Italijo, kjer je kar nekaj avtocest brezplačnih).

Zaradi tega smo se odločili, da gremo z Jadrolinijevim trajektom, ki vozi iz Dubrovnika v Bari.

Jadrolinija

Pri rezervaciji trajekta upoštevajte, da so trajekti poleti nabito polni romarjev, ki romajo v Međugorje, zato je zelo težko dobiti le palubno karto. Nasprotno pa je v avtomobilskem delu večinoma dovolj prostora.

 

Do sedaj smo že obiskali Korziko (divja, gorata, naravne lepote, slabe in ozke ceste) in Sardinijo (Odlične dirkaške ceste, večinoma položna pokrajina z lepimi plažami in visokimi cenami).

 

Sicilija pa je nekje vmes. Ima boljše in širše ceste kot Korzika, vendar se na njih drenja 5 milijonov prebivalcev in vsi turisti, kar povzroči promet z zastoji ali polžjim premikanjem, posebno kjer poteka po naseljih.

Glavne ceste so dokaj dobre, stranske, po notranjosti otoka pa so včasih tudi v zelo slabem stanju.

V nasprotju z neprijaznostjo domačinov na Sardiniji, ki je dokaj bogata in že pregovorno namrgoden-ostjo Korzičanov, ki se držijo bolj zase, govorijo pa le korziščino ali francoščino, so domačini na Siciliji neverjetno prijazni, mučijo se z borno Angleščino in so nasploh zelo ustrežljivi. Tudi hrana je (vsaj zame) odlična, plaže pa so po večini peščene (mivka) in brez sence (plačljivi senčniki).


Od vseh treh otokov ima Sicilija največ zgodovinskih mest, saj so se tu skozi zgodovino mešale raznorazne kulture, od grške, bizantinske, arabske, rimske in tako dalje, svoj čar pa doda tudi vulkan Etna s svojimi preko 3300 metrov visokimi črnimi, proti vrhu zasneženimi pobočji in vsakodnevnimi popoldanskimi nevihtami s snegom.
Pri ogledih znamenitosti upoštevajte, da smo v predelu z aktivno siesto, kar pomeni, da je ogled možen večinoma šele po deveti uri zjutraj in da si domačini med 13 in 17 uro vzamejo čas za počitek.

Kljub temu, da se otoke obvozi večinoma v smeri urinega kazalca (posebno Korziko - zaradi ozkih prepadnih cest brez bankin in ograje), smo Sicilijo brez težav obvozili v nasprotni smeri urinega kazalca.

Prenočišča smo si za prvih nekaj dni rezervirali kar preko Interneta (http://www.bed-and-breakfast-in-italy.com/), pisal sem v angleščini, prejel pa neverjetno število odgovorov (~260) o razpoložljivih kapacitetah, od tega vsaj polovica v angleščini in celo slovenščini!

Tudi naprej s samim spanjem nismo imeli pretiranih težav, splača pa se pogledati tudi mesta z Agroturismi (turistične kmetije), ki za enako ceno ponujajo večinoma doma pridelan zajtrk. 

Moja priljubljena mesta:

Zadnjič posodobil Ponedeljek, 11 Julij 2011 20:35